Catalogusbeheer

Een catalogus is een bundeling van groepen, categorieën en producten waaraan rechten toegekend kunnen worden. Zo is het mogelijk om aan categorieën en producten per catalogus eigen prijzen mee te geven.

Met een catalogus kunnen categorieën en producten getoond of verborgen worden voor gebruikers. Daarnaast kan een catalogus een specifieke prijsberekening hebben, zoals korting of toeslag over categorieën en producten voor een specifieke groep.

Er kan op twee verschillende manieren naar het catalogusbeheer genavigeerd worden.
Direct vanuit de Backoffice naar Catalogusbeheer via de button Catalogusbeheer:

De tweede manier is via de specifieke groep waarvoor een catalogus aangemaakt moet worden. Ga in de backoffice via “Groepen” naar de betreffende groep en klik op de button “Catalogusbeheer”.

Een catalogus aanmaken

Om een nieuwe catalogus aan te maken ga je naar het lege veld naast de groen button 'Toevoegen' en vul je hier een naam voor de catalogus. Klik vervolgens op “Toevoegen”. De catalogus is nu aangemaakt.

Er zijn op dit moment nog geen groepen, categorieën of producten geselecteerd.

Categorieën en producten koppelen aan een catalogus

Bij de catalogus kan ook bepaald worden welke categorieën en producten de gebruikers uit de gekoppelde groep(en) mogen zien en bestellen.
De tab "Categorieën en Producten" is automatisch geselecteerd en toont alle categorieën en producten die bij Categorieën en Producten zijn aangemaakt. In de eerste kolom staan de namen van de categorieën en producten; hierin is ook de categorie structuur te herkennen. In de tweede kolom kunnen de producten aangevinkt worden die zichtbaar moeten zijn in de webshop.

Alle producten uit een categorie koppelen

Door een categorie aan te vinken worden alle onderliggende categorieën, wanneer die er zijn, en producten automatisch geselecteerd.
  1. Selecteer de catalogus
  2. Vink de categorie aan om alle onderliggende producten aan de catalogus de koppelen
  3. Klik op opslaan
Het is mogelijk om deze separaat ook weer uit te vinken. Moeten alle categorieën en producten (de-) geselecteerd worden, dan kunt u het vakje in de header van de kolom aan- of uitvinken.

Per product koppelen

1. Selecteer de catalogus
  2. Vink de producten aan die de gebruikers mogen zien en bestellen
  3. Klik op opslaan

Een catalogus aan een groep koppelen

Als de catalogus is aan gemaakt kan deze aan één of meerdere groepen gekoppeld worden. Dit kan op de Groepen pagina, maar ook op de Catalogusbeheer pagina zelf:

Selecteer de catalogus en selecteer vervolgens het tabblad "Groepen". Hier vind je een overzicht van alle groepen.

Vink de juist groep(en) aan.
Is de gewenste groep niet aanwezig dan zal de groep aangemaakt moeten worden.

Wanneer er groepen aan de catalogus gekoppeld zijn, dan kunnen alle gebruikers binnen deze groepen de producten in de webshop zien die geselecteerd zijn in de catalogus.
Let op!
Een groep kan maar aan één catalogus gekoppeld worden, maar aan een catalogus kunnen wel meerdere groepen worden gekoppeld.

Toeslag of korting instellen

Op verschillende niveaus kan er gekozen worden voor een toeslag of een korting.

Voor de hele catalogus

Selecteer de catalogus en klik op het potloodje aan het einde van de regel.
Vul het percentage in en selecteer of dit als toeslag of een korting berekend moet worden. Het percentage dat hier gekozen wordt geldt voor alle producten die gekoppeld zijn aan deze catalogus en voor alle bestellers in de geselecteerde groepen. Er kan ook nog gekozen worden of deze toeslag of korting ook berekend moet worden over de startkosten.

Na het aanpassen klik op de opslaan button.
Met de twee overig buttons kan de catalogus gedupliceerd of verwijderd worden.

Voor een categorie

Selecteer de catalogus en vervolgens een categorieregel in die catalogus. Nu wordt er onder de tabbladen bovenaan de lijst een venster geopend:

Geef een percentage in en maak een keuze tussen toeslag of een korting voor de hele categorie van de gekozen catalogus. Klik vervolgens op de opslaan button. Achter de categorienaam staat nu schuingedrukt de korting of toeslag. Er wordt vanaf dat moment een korting gerekend voor de producten in die specifieke categorie en deze specifieke catalogus.

Per product

Selecteer een catalogus en ga nar het product waar een toeslag of korting ingesteld moet worden. Vul het percentage in en selecteer of het om een toeslag of een korting gaat. Door op het update pijltje te klikken wordt de Productprijs zichtbaar herberekend en aangepast en is te zien wat de nieuwe productprijs zou zijn na opslaan.

Bij een product kan niet alleen gekozen worden voor een toeslag of een korting, maar kan ook handmatig een andere prijs ingevoerd worden. Bij producten met een staffel of optie kunnen de prijzen niet aangepast worden; deze zijn herkenbaar aan het grijze veld.

Daarnaast kan er gekozen worden of een product met of zonder budget besteld mag worden. Als de op één na een laatste klop is aangevinkt dan mag het product niet met het budget van de besteller afgerekend worden.
Budgetten kunnen aangemaakt en toegekend worden op de Budgetten pagina.

De aangepaste prijzen zijn alleen van toepassing op de geselecteerde catalogus; de prijzen van de producten voor de overige catalogussen blijven ongewijzigd.

Het sterretje (*) na de productnaam betekent dat er iets is aangepast voor dat product in de catalogus: deze is bijvoorbeeld ge(de-)selecteert of er iets iets veranderd in de toeslag/korting of productprijs.