Hoe richt ik RTF velden in voor een publicatie?

Hoe richt ik RTF velden in voor een publicatie?


In een publicatie is het mogelijk een RTF (Rich Text Field) veld toe te voegen. In een RTF veld heeft de besteller de mogelijkheid om tekst op te maken. De opmaakmogelijkheden zijn:
  1. Tekenstijlen
    1. Normaal
    2. Vet
    3. Cursief
    4. Vet cursief
  2. Opsommingen toevoegen
    1. Bullets
    2. Cijfers
  3. Tekstkleur aanpassen
  4. Lettergrootte aanpassen
Voorbeeld



Om de mogelijkheden beschikbaar te maken voor een besteller zullen de verschillende eigenschappen allereerst meegegeven moeten worden in het InDesign template. Hier kan bepaald worden voor welk veld welke eigenschappen mee zouden moeten krijgen. Zo kan het dus zijn dat het voor het ene veld wel mogelijk is om de tekstkleur en de tekenstijl aan te passen, maar in een ander veld alleen de tekenstijl.

Tekenstijlen

Maak een template aan met een alineastijl voor de tekst en de volgende tekenstijlen: Bold, Italic.



Voor de werking in het RTF veld moeten deze namen ook precies zo overgenomen worden; deze mogen niet afwijken. Zou er dus 'Vet' staan in plaats van 'Bold' of 'Cursief' in plaats van 'Italic', dan zal het niet werken.

Alle in de template aanwezige tekenstijlen kunnen gebruikt worden in het tekstveld (RTF). Als er gekozen wordt om gebruik te maken van de tekenstijlen Bold en Italic of een combinatie van Bold en Italic, dan moeten deze fonts wel aanwezig zijn in de fontmap van het pakketje wat geüpload wordt in Generator.



Als het InDesign pakketje compleet en gecomprimeerd is, dan kan deze geüpload worden in Generator op de Sjabloon pagina.

Vervolgens kan bij het inrichten van het RTF veld (bij Publicaties) op 'Stijlen' geklikt worden.


Er wordt een nieuw venster geopend met daar de aan het InDesign gekoppelde tekenstijlen. Vink hier de stijlen aan die in de RTF veld gebruikt mogen worden.



Alineastijlen

Voor een InDesign template is er altijd een standaard alineastijl nodig: een alineastijl bijvoorbeeld ‘kop’ voor de kop en voor de tekst bijvoorbeeld ‘tekst’.
De alineastijl tekst zal als basis dienen voor het Rich Text Field en moet ook bij het inrichten aan het web veld gekoppeld worden.
Maar er kan ook een alineastijl ingericht worden voor een specifiek veld met een specifieke opmaak. Bij het toevoegen van een RTF aan een publicatie kan vervolgens gekozen worden of een besteller deze opmaak wel, niet of gedeeltelijk kan aanpassen.

In het onderstaande voorbeeld hebben we een alineastijl gemaakt met een kopje van 12 punten bold in het wit.



Opsomming

Met een RTF veld is het ook mogelijk om gebruik te maken van een opsomming. In onderstaand voorbeeld wordt gebruik gemaakt van een tekenstijl voor de ‘bullet’ en een alineastijl voor de ‘opsomming’.



Als er geen alineastijl voor de opsomming aanwezig is wordt deze door Generator automatisch toegevoegd.

Wil je meer invloed op de opsomming hebben, dan kun je zelf een alineastijl toevoegen aan de template.
Zorg ervoor dat deze alineastijl is gebaseerd op de basis alineastijl. De basis alineastijl is de stijl die wordt gebruikt voor de tekst bij het inrichten.

Kleuren

Het is ook mogelijk om de besteller de kleur van de tekst aan te laten passen. De kleuren worden overgenomen uit het InDesign template en moeten daar dus zijn toegevoegd. Alle in de template aanwezige kleuren kunnen gebruikt worden in het tekstveld (RTF).

In onderstaand voorbeeld is kozen voor drie kleuren: twee standaard kleuren (Papier (wit) en Zwart) er is een kleur toegevoegd Oker.
De kleuren 'Geen' en 'Registratie' worden niet uit gelezen.



We raden aan om alleen de benodigde kleuren in het template toe te voegen en niet alle beschikbare kleuren.
Dit maakt het in een latere stap makkelijker om de juiste kleuren te selecteren.

Het koppelen van kleur aan het RTF veld in de publicatie gaat op dezelfde manier als de tekenstijlen.



Lettergrootte

Is bij het RTF veld 'Toon lettertype grootte opties' aangevinkt, dan kan de besteller zelf de lettergrootte bepalen.
In de velden kan ingevuld worden wat de minimale en maximale lettergrootte zou mogen zijn en in welke stappen deze verhoogd wordt.





Vragen en feedback

Zijn er nog vragen of feedback neem dan contact met ons op: Professional Services.



    • Related Articles

    • Hoe werken de Zoek en Vervang velden?

      Voor Docuboxx Generator producten kunnen Zoek en Vervang velden aangemaakt worden in het InDesign template door middel van vierkante haakjes met een herkenbare naam toe te voegen. Deze velden kunnen, bij het bestellen, voor variabele invoer gebruikt ...
    • Publicaties

      Een publicatie is een variabel webshop product uit de Generator. Dit kunnen bijvoorbeeld visitekaartjes of nieuwsbrieven zijn. Met de publicaties kunnen velden aangemaakt worden die de gebruiker in moet vullen waarbij er restricties gegeven kunnen ...
    • Hoe controleer ik het aantal geüploade pagina's voor een Controlboxx product?

      Maak een Controlboxx product aan met product type 'DirectUpload'. Ga naar de tab 'Staffels en opties'. Maak in de ‘Option Libary’ een optie aan in de backoffice van de Webshop; bijvoorbeeld 'Aantal' met daaronder de optie 'Pagina’s'. Klik met de ...
    • Hoe maak ik een eigen interface met CSS?

      Naast de standaard interface instellingen is het mogelijk om een interface via CSS naar wens in te richten. Er zijn hierbij veel mogelijkheden. Zo kan het er bijvoorbeeld, als volgt uit zien: Let op! Voor deze aanpassingen is het aan te raden om over ...
    • Hoe open ik een FTP map?

      Toegang instellen tot de server Via een FTP map kun je bestanden benaderen die op de server staan. Hierdoor is het mogelijk om onder andere de CSS templates te benaderen en te beheren.   Een FTP map dient eerst aangemaakt te worden door ISI. Neem ...