Afbeeldingslijsten

Het is mogelijk om aan een publicatie een lijst met afbeeldingen te koppelen. De besteller kan hier een keuze uit maken en deze plaatsen in de publicatie.
Een afbeeldingslijst moet hiervoor aan een afbeeldingsveld gekoppeld worden. Deze kan gekoppeld worden bij 'Publicatievelden beheren' op de Publicaties pagina.

Afbeeldingslijst aanmaken

Klik op 'Nieuw' bovenaan de pagina. De volgende velden worden getoond:

Vul bij 'Naam' de naam van de afbeeldingslijst in. Eventueel kan een omschrijving toegevoegd worden.
Klik op 'Opslaan'.

Een afbeelding toevoegen

Selecteer de nieuw aangemaakt lijst en klik bovenaan de pagina op 'Nieuwe afbeelding'. De volgende popup wordt geopend:

Naam
Vul een naam in voor de afbeelding. Deze naam wordt aan de besteller getoond.

Omschrijving
Het is ook mogelijk om een omschrijving bij de afbeelding te plaatsen. De omschrijving wordt alleen in de backoffice bij de afbeelding getoond.

Bestand
Upload hier de afbeelding die in de publicatie gebruikt gaat worden.
Houdt er dus rekening mee dat de kwaliteit van de afbeelding voor print en drukwerk geschikt is.

Weergave
Weergave is de thumbnail die in afbeeldingslijst getoond wordt aan de besteller. Deze wordt automatisch gegenereerd na het uploaden van een bestand.
Wil je een afwijkende weergave tonen in de afbeeldingslijst, dan is het mogelijk om hier een andere afbeelding te uploaden.

Klik op 'Toevoegen' om de afbeelding aan de lijst toe te voegen.

Metadata toevoegen

Het is mogelijk om aan een afbeelding specifieke tekst te koppelen en deze mee te sturen naar de publicatie waar deze gebruikt kan worden. Wanneer de afbeelding wordt geplaatst in de publicatie, dan wordt de tekst die als waarde voor de metadata is ingegeven er ook geforceerd in gezet.
In onderstaand voorbeeld hebben we afbeeldingen van dieren met daar de naam en een omschrijving van het dier.

Maak eerst een metadata lijst aan voor de afbeeldingslijst door een afbeeldingslijst te selecteren en op 'Metadata' te klikken.

Naam
Vul bij Naam de naam van het metadataveld in.

Waarde
De waarde kan later ingevuld worden per afbeelding, maar er kan hier ook een algemene tekst ingegeven worden die voor meerdere afbeeldingen zou kunnen gelden.

Klik op 'Toevoegen' om  deze toe te voegen aan de lijst. Deze wordt rechts getoond. Wanneer de lijst compleet is kan deze gebruikt worden bij de afbeelding.

Ga hiervoor naar de afbeeldingslijst waar de metadata gebruikt moet worden.

Klik op de naam van de afbeelding. Er wordt vervolgens een popup geopend met ook een veld 'Metadata' en de waarde van het metadataveld als deze eerder was ingegeven. Was deze niet eerder ingegeven, dan wordt het tekstveld leeg getoond en kan hier specifiek voor de afbeelding een waarde ingegeven worden:

Om een ander metadataveld aan te passen voor de afbeelding kan bij het veld 'Metadata' en andere geselecteerd worden.

Een afbeeldingslijst aan een publicatie koppelen

Ga naar de Publicaties pagina en selecteer de publicatie waar de afbeeldingslijst gekoppeld moet worden.
Klik op 'Publicatievelden beheren' en selecteer een veld met type 'Afbeeldingsveld'.
Klik vervolgens op de 'Afbeeldingslijsten' knop.
In de geopende popup kunnen één of meerdere afbeeldingslijsten geselecteerd worden. De afbeeldingen in de geselecteerde lijsten wordt rechts getoond. Ook kan één van de afbeeldingen als standaard afbeelding voor het veld gekozen worden door deze te selecteren en op 'Standaard' te klikken.
De afbeeldingslijsten staan in normaal of schuingedrukt font. In het geval van normaal font komt deze uit de Afbeeldingslijsten pagina. In het geval van schuingedrukt font komt deze uit de baaldbank/assetmanager. In het laatste geval zullen de afbeeldingen hier niet te zien zijn.
Wanneer de te gebruiken afbeeldingslijsten zijn geselecteerd, dan kan de selectie middels de knop 'Opslaan' opgeslagen worden.

Een afbeeldingslijst inrichten bij de publicatie

Ga naar de Publicaties pagina en selecteer de publicatie waar de afbeeldingslijst gebruikt wordt.
Bij 'Publicatie inrichten' kunnen de velden aan de publicatie toegevoegd worden.