Assetmanager (Beeldbank)

De Assetmanager is een beeldbank die bestaat uit albums met afbeeldingen die, door middel van rechten, beschikbaar zijn voor een gebruiker van de shop. De afbeeldingen kunnen gebruikt worden om deze te delen en te downloaden, maar ook voor inrichting van Generator product.

Beheer van de Assetmanager

Een webportal/webshop administrator heeft alle rechten die nodig zijn om de Assetmanager in te richten en te beheren. Dit gebeurd aan de voorkant van de shop; niet in de Backoffice.
Log in als administrator in de portal en navigeer naar de Assetmanager. Een administrator ziet hier ook een tandwiel-icoon voor de instellingen staan, om de groepen en metadata te beheren, en de mogelijkheid om albums aan te maken.

Het is mogelijk om albums aan te maken die beschikbaar zijn voor alle groepen gebruikers, maar het is ook mogelijk om albums aan te maken die alleen voor specifieke groepen gebruikers beschikbaar is en hier één van de gebruikers beheerder te maken.

Album aanmaken voor alle groepen gebruikers

Klik op het plusje in de balk:

Geef het nieuwe album een naam en een eventuele omschrijving in de pop-up.

Selecteer metadata als deze aanwezig is.
Klik nu op 'Creëer album'.
Nu wordt er een leeg album aangemaakt waar de afbeeldingen geüpload kunnen worden.

In het geval er metadata voor zoekopdrachten aan de afbeeldingen in het album toegevoegd moet worden, moet een metadata set geselecteerd worden. Het aanmaken van metadata sets wordt verderop uitgelegd.

Afbeeldingen toevoegen in een nieuw album

Na het aanmaken van een album is deze nog leeg:

Om afbeeldingen toe te voegen aan het album klik op 'Upload'. Selecteer in de pop-up de gewenste afbeeldingen en klik op 'Openen'. De geselecteerde afbeeldingen worden geüpload naar het album. De voortgang van het uploaden wordt in de balk getoond.

Afbeeldingen toevoegen aan een bestaand album

Ga naar het albumoverzicht en selecteer een album door op de afbeelding te klikken.

Nu wordt het album geopend met de al beschikbare afbeeldingen voor dit album:

Klik op de 'Upload' knop om nieuwe afbeeldingen te uploaden. Selecteer in de pop-up de gewenste afbeeldingen en klik op 'Openen'. De geselecteerde afbeeldingen worden geüpload naar het album. De voortgang van het uploaden wordt in de balk getoond.

Rechten aan een album koppelen

In het albumoverzicht, klik op het edit-icoon van het gewenste album om het album te bewerken:

De volgende pop-up wordt zichtbaar:

Selecteer bij 'Public permissions' de gewenste rechten voor het specifieke album. Albums kunnen op verschillende niveaus gedeeld worden:
None
Geen rechten - het album wordt niet getoond aan de gebruikers
View
De gebruikers mogen de afbeeldingen alleen zien
Download
Afbeeldingen mogen gedownload worden
Duplicate
Afbeeldingen mogen verplaatst of gekopieerd worden
Contribute
De gebruikers mogen afbeeldingen toevoegen

Een album aan een groep koppelen

In het albumoverzicht, klik op het edit-icoon van het gewenste album om het album te bewerken:

Selecteer in de pop-up bij 'Group' de gewenste groep en bij 'Permission' de gewenste permissie voor de groep.
Klik op 'Save'.

Het is ook mogelijk om meerdere groepen aan een album te koppelen, eventueel met andere rechten. Klik hiervoor op het + icoon naast 'Group'.

Let op!
Wanneer een album voor een groep beschikbaar is gemaakt, dan wordt de algemene album/public permissie automatisch op 'View' gezet. Andere gebruikers zullen het album dus ook zien. De groepen kunnen wel meer rechten krijgen (Download/Duplicate/Contribute).

Instellingen

Klik op het tandwiel-icoon om de groepen en metadata voor de beeldbank te beheren.

Groepen beheren

Standaard worden de groepen die in de Backoffice zijn aangemaakt gesynchroniseerd met de Assetmanager. Deze groepen zijn herkenbaar door de omschrijving "Synced Webshop group". Ook wanneer er op een later moment groepen worden aangemaakt of gewijzigd zullen deze gesynchroniseerd worden. Het is mogelijk om een groep met de omschrijving "Synced Webshop group" te verwijderen, maar dit zal alleen het geval zijn voor de Assetmanager; de groep zal behouden blijven in de Backoffice.

In het geval een gesynchroniseerde groep is verwijderd, dan kan deze nog terug geplaatst worden door de groep opnieuw te synchroniseren in de Backoffice van de portal bij Groepen.

Een nieuwe groep aanmaken

Het is ook mogelijk om een groep aan te maken speciaal voor de Assetmanager. Deze wordt niet gesynchroniseerd met de groepen in de Backoffice.

Om een nieuwe groep aan te maken klik op 'Groepen beheren'. Het volgende scherm wordt geopend:

Klik op 'Nieuw' om een groep aan te maken en vul vervolgens een naam en omschrijving in en klik links bovenaan op 'Opslaan'.

Voeg één of meerdere gebruikers toe aan deze groep door het e-mailadres of de gebruikersnaam in te geven en op 'Toevoegen' te klikken. De gebruikers moeten wel aanwezig zijn bij Klanten in de Backoffice van de shop. Is dit niet het geval, of is er een tikfout gemaakt, dan wordt een melding getoond.

Standaard is de gebruiker (met administrator rechten uit de shop) die de groep aanmaakt ook de groepsbeheerder en heeft alle rechten die nodig zijn voor het inrichten. Het is eventueel wel mogelijk dit aan te passen of een extra beheerder toe te voegen.

Metadata beheren

Het is mogelijk om een filtering toe te passen in de Assetmanager. Dit kan standaard op de naam van een album of van een afbeelding. Maar wanneer er metadata aan de afbeelding is gekoppeld, dan kan ook hierop gefilterd worden.

Hiervoor moeten eerst een set metadata-velden aangemaakt worden. Klik voor het aanmaken van metadata op de button met het tandwiel.

Selecteer 'Metadata beheren' om een nieuwe metadata set aan te maken.

Klik op 'Nieuw' om een set aan te maken.

Vul een naam en omschrijving in en klik op 'Nieuw' om metadata aan de set toe te voegen.

Vul bij 'Key' een herkenbare categorienaam in zoals bijvoorbeeld "Locatie".

Bij 'Value' hoeft in principe niets ingevuld te worden. Wordt hier niets ingevuld dan blijft dit leeg bij het uploaden van nieuwe afbeeldingen en kan dit ingevoerd worden. Wordt hier wel iets ingevuld, dan wordt deze standaard als waarde ingevuld bij het uploaden van een afbeelding, maar kan deze nog aangepast worden tijdens het uploaden.

Bij 'Description' kan eventueel nog een omschrijving ingegeven worden voor duidelijkheid. Deze wordt verder niet in de Assetmanager getoond.

Wanneer de metadata set compleet en naar wens is ingevuld, klik op 'Opslaan'.
De nieuwe dataset kan eventueel ook direct toegewezen worden aan één of meerdere albums. Klik hiervoor op 'Aan album toewijzen' en selecteer de albums waar deze metadata voor ingevuld moet worden.
Let op!
Een metadata set kan wel aan meerdere albums worden toegewezen, maar een metadata set kan maar één keer aan een specifiek album worden gekoppeld. Als een album een andere metadata set toegewezen krijgt, dan wordt de eerder toegewezen set ontkoppeld.

Bij het aanmaken van een nieuw album kan de dataset geselecteerd worden. Wanneer er afbeeldingen worden geüpload voor dit album, dan zullen de metadata velden ingevuld moeten worden. Wanneer er meer dan één afbeelding tegelijk wordt geüpload, dan krijgen deze allemaal de waardes zoals ingevuld.

Naderhand kunnen de waardes bij de afbeeldingen per afbeelding overigens nog gewijzigd worden door naar de afbeelding te navigeren, op de 'Meta Data' tab te klikken en vervolgens op het edit icoon: . Na het wijzigen van de waardes, klik op het opslaan icoon: .

Metadata sets wijzigen

Om metadata aan een set toe te voegen, te verwijderen of aan te passen, ga naar 'Metadata beheren' en klik op 'Metadata bewerken'. Na de wijzigingen klik op 'Opslaan'.

Een album beschikbaar maken voor een Generator product

Om een album beschikbaar te maken voor bestellers van een Generator product, moet deze openbaar zijn en gekoppeld worden aan een publicatie.

Album rechten wijzigen

Ga naar het albumoverzicht en klik op het edit-icoon van het gewenste album om de rechten van het album te wijzigen. Selecteer in de pop-up één van de volgende permissies: Download, Duplicate of Contribute.

Album koppelen aan publicatie

Bij het inrichten van de publicatie voor het Generator product moet het album gekoppeld worden aan een afbeeldings-webveld (voor meer informatie over het inrichten van Publicaties klik hier).
Selecteer hiervoor het betreffende afbeeldingsveld waaraan het album gekoppeld moet worden. Klik op 'Afbeeldingslijsten', selecteer het album (de albums van de Assetmanager zijn herkenbaar doordat deze schuingedrukt getoond worden) en sla de gegevens op. De geselecteerde albums en/of afbeeldingslijsten zijn nu beschikbaar voor dit veld voor de besteller.

Zoeken in Assetmanager

Zoeken op meerdere criteria

Bij het ingeven van meerdere criteria zullen resultaten getoond worden die aan tenminste één van de criteria voldoet. Waardes kunnen worden gesplitst met spaties, komma's, dubbele punten of puntkomma's.
Voorbeeld
Een zoekopdracht met de criteria: rood, velour:dik;Frans Ferdinand zal alle resultaten weergeven waarin ‘rood’ voorkomt, alle resultaten waarin ‘velour’ voorkomt, alle resultaten waarin ‘dik’ voorkomt, alle resultaten waarin ‘Frans’ voorkomt, en alle resultaten waarin de term ‘Ferdinand’ aanwezig is.

Zoeken op specifieke criteria

Als er een zoekterm is waar de resultaten zonder meer aan moeten voldoen, dan kan hierop worden gezocht door een ‘+' voor de criteria te zetten. De waardes die terugkomen bevatten dan allemaal de waarde waar de '+’ voor staat, en minstens één van de reguliere criteria.
Voorbeeld
Een zoekopdracht met de criteria: rood velour +Frans geeft nu alles wat 'Frans' én 'rood' bevat, maar ook alles wat 'Frans' én 'velour' bevat.

Zoeken met uitgesloten criteria

Als er een zoekterm is die NIET mag voorkomen in de zoekresultaten, dan is dit te bereiken door een '-' voor de criteria te zetten. De waardes die terugkomen zullen geen van allen dan de exclusieve criteria bevatten.
Voorbeeld
Een zoekopdracht met de criteria: rood -velour +Frans dik geeft nu alles wat 'Dik' en 'Frans' bevat, en alles wat 'rood' en 'Frans' bevat, maar geen van de resultaten zal het woord 'velour' bevatten.

Zoeken met letterlijke criteria

Als er een zoekterm is die uit meerdere woorden of conflicterende tekens bestaat, dan is daar een letterlijke waarde van te maken door hem tussen aanhalingstekens te zetten. Enkele en dubbele aanhalingstekens kunnen beide worden gebruikt, zolang ze maar in paren worden gebruikt.
Voorbeeld
Een zoekopdracht met de criteria: Thea+raal ge-zeur zou normaal de waardes opleveren met ‘raal’ en zonder ‘zeur’, maar door er aanhalingstekens bij te gebruiken kan dit verholpen worden.
Een zoekopdracht met de criteria: "Thea+traal" 'ge-zeur' levert nu alle resulaten met 'Thea+raal' of 'ge-zeur' erin.

Wanneer een zoekopdracht wordt uitgevoerd, dan opent zich de zoek resultaten pagina. Hier zijn alle met de zoekcriteria overeenkomende resultaten te zien, onderverdeeld in afbeeldingen en albums. Desgewenst kunnen de beelden of albums uit de resultaten gefilterd worden door middel van de knoppen aan de linkerkant van de pagina.
Om te filteren in de getoonde afbeeldingen kan het desbetreffende album worden geselecteerd. Vervolgens worden afbeeldingen die in andere albums staan dan de geselecteerde(n) weggefilterd.

Door op het verrekijker icoon te klikken worden de zoek criteria getoond. Er zijn drie types:
  1. Met label icoon - één van de criteria moet voorkomen in de resultaten
  2. Met + icoon - beelden met deze criteria moet voorkomen in de resultaten
  3. Met - icoon - beelden met deze criteria worden uitgesloten
Een criteria kan verwijderd worden door op het kruisje ervoor te klikken.

Privé en gedeelde albums

Voor alle gebruikers is het mogelijk om privé albums aan te maken. Zolang het album de permissie 'None' heeft, dan is deze alleen voor hem/haar zichtbaar in de beeldbank. Maar een album eigenaar kan eventueel ook het album delen met anderen door de album permissie aan te passen van None, naar één van de andere permissies. Ook is het mogelijk om, in plaats van met iedereen, het album te delen met een specifieke groep door een groep te selecteren en deze de gewenste permissies te geven.