Afleveren

Hier kunnen aflevermethodes worden aangemaakt voor het berekenen van de prijs voor het afleveren aan de besteller.

De aflevermethodes komen een aantal keer terug in de backoffice:
Instellingen

Aflevermethode aanmaken

Algemeen

Een nieuwe aflevermethode kan aangemaakt worden door op de + te klikken. Hier moeten een aantal gegevens worden ingevuld.
Het eerste tabblad is Algemeen. Hier staan de algemene gegevens van de aflevermethode. In het geval er van een externe verzendbedrijf gebruik gemaakt wordt, dan kan bij de naam bijvoorbeeld de naam van het verzendbedrijf ingevuld worden en de overige gegevens van het verzendbedrijf. In het geval er zelf geleverd wordt, dan kan er een andere naamgeving worden gebruikt.
De volgende velden kunnen hier gevuld worden:
  1. Prijsberekening
    1. Op totaal gewicht - verzendkosten worden berekend op basis van het totaalgewicht (in grammen) van gehele order
    2. Per product - verzendkosten worden berekend op basis van het aantal producten in de order
    3. Op basis van optie (hoogste waarde) - verzendkosten worden berekend op basis van hoogste lengte
    4. Op basis van optie (laagste waarde) - verzendkosten worden berekend op basis van kortste lengte
  2. Naam
  3. Telefoon
  4. Fax
  5. E-mailadres
  6. Website

Verzendmethode

Selecteer de net aangemaakte aflevermethode en klik op de 'verzendmethoden' tab.
Klik op het + icoon om een nieuwe verzendmethode aan te maken.
Er zijn twee tabbladen die ingevuld kunnen worden: Algemeen en Tarieven. Voordat er tarieven aangemaakt kunnen worden zal de algemene informatie eerst ingevuld moeten worden.

Bij Algemeen kunnen de volgende velden worden ingegeven:
  1. Naam (voor het koppelen in de backoffice - bij het opslaan wordt hier automatisch de gekozen prijsberekening aan toegevoegd: "Briefpapier" wordt dan "per product Briefpapier")
  2. Schermnaam (wordt bij stap 4/5 in de shop getoond)
  3. Track & Trace URL (de besteller kan hier met een track & trace code zijn pakketje volgen)
Ga vervolgens naar de tab 'Tarieven'. Hier kun je een soort staffels aanmaken voor de prijsberekening.

Klik op 'Wijzig categorieën' om nieuwe aantallen in te vullen.
De volgende pop-up wordt geopend:

Door op de + te klikken kan bij 'Tot' een aantal worden toegevoegd. De eerste keer wordt uitgegaan van 0, vervolgens kan een getal ingevuld worden voor het maximum van dat aantal en opgeslagen door op het diskette icoon te klikken. Het is mogelijk om hier een staffel op te maken met verschillende prijzen.

Om een tarief toe te voegen, moet er een land toegevoegd worden. Wanneer er naar meerdere landen wordt verzonden kan er ook per land een ander tarief gerekend worden.
Voeg een land toe door op button 'Land toevoegen' te klikken.

Klik nu op de prijs onder 'Min. - 1000' en vul hier de prijs inclusief BTW in (de prijs exclusief BTW wordt automatisch berekent door naast of in een ander veld te klikken) en de aflevertijd in dagen.
Als er gebruik wordt gemaakt van een staffel van gewichten, vul dan bij de overige staffels ook een prijs in, evenals bij eventuele andere landen.

Prijsberekening op basis van totaal gewicht instellen

Wanneer er een verzendmethode op gewicht is ingesteld, dan is het afhankelijk van het totale gewicht van de order welk aflevertarief wordt gerekend.
Stel dat er per 10 kilo een ander tarief wordt gehanteerd, dan kan hier '10000' ingevuld worden en vervolgens '20000', etc. Dit zal dan resulteren in 0-10000, 10001-20000, 20001-30000, etc. Bij het laatst ingegeven gewicht wordt '-Max.' toegevoegd.
Per gewicht kan een ander bedrag en een andere levertijd worden ingegeven.

Voorbeeld
In het winkelmandje staan verschillende producten. Het totaalgewicht van de producten samen is 1,5 kilo. Hier wordt dan een bedrag van € 1,99 voor gerekend en er is geen extra levertijd.

Prijsberekening per product instellen

Het is ook mogelijk om voor een bijvoorbeeld een product of product type een verzendmethode aan te maken.
In het geval van een prijsberekening per product wordt het verzend tariefen de levertijd bepaald door het aantal items dat besteld wordt van een product.
0-250 stuks heeft een eigen tarief, 251-500 stuks heeft een eigen tarief en 501-1000 stuks heeft een eigen tarief, etc.

Voorbeeld
In de shop worden visitekaartjes aangeboden. De besteller richt deze in en bestelt er 500 van. Hier wordt dan een bedrag van € 5,99 voor gerekend en er zijn 3 dagen extra levertijd.

Prijsberekening op basis van optie instellen (hoogste en laagste waarde )

Ook is het mogelijk om een verzendmethode op basis van een optie in te stellen. Dit is vrijwel altijd in combinatie met een variabele invoer die ingesteld kan worden bij Staffels en Opties op de Categorieën en Producten pagina.

Zo kun je bijvoorbeeld een verzendmethode aanmaken op basis van lengte. Dit kan dus voor zowel de hoogste waarde/langste lengte of voor de laagste waarde/kortste lengte. In het eerste geval kun je denken aan een product met vaste afmetingen. Hierbij wordt de prijs bepaald door het product met de langste lengte. In het laatste geval kun je denken aan een banner die bijvoorbeeld 10 meter lang is en een breedte heeft van 1 meter. Deze kun je oprollen, dus de laagste waarde/de kortste kant heeft dan meer relevantie voor verzending. Ook hier is de prijs en de levertijd afhankelijk van het gekozen product en de verzendmethode.

De invoer is dus afhankelijk van de optie waarvoor je de verzendmethode instelt.

Voorbeeld hoogste waarde
De variabele invoer is als volgt ingesteld:

De hoogte en breedte van de optie zijn ingesteld in centimeters. In dit geval is de invoer bij de verzendmethode dus ook in centimeters.

In het winkelmandje staat een product met een lengte van 5 meter en een product met een lengte van 10 meter. Deze opdrachten worden als één order verzonden. De prijs van de verzending zal dan berekend worden op basis van het product met een lengte van 10 meter. Hier wordt dan een bedrag van € 9,99 voor gerekend en er zijn 2 dagen extra levertijd.

Voorbeeld laagste waarde

Er staat een bouwdoek van 10 x 5 meter in het winkelmandje. Deze wordt opgerold over de korte zijde op een rol en zo verstuurd. Hierdoor is het product dus 5 meter lang.
De prijs van de verzending zal dan berekend worden aan de hand van de kortste zijde van het product. Hier wordt dan een bedrag van € 5,99 voor gerekend en er is geen extra levertijd.

Nadat de verzendmethode is aangemaakt kan deze aan de betreffende producten gekoppeld worden bij 'Verzending' op de Logistiek tab op de Categorieën en Producten pagina. De uiteindelijke prijs en levertijd van de bestelling kan dus mede bepaald worden door de verzendmethode die eraan gekoppeld is.