Documenttypes

Een documenttype is een verzameling van opdrachten die meegestuurd worden in een URL voor het aanroepen van een product.
Een documenttype bestaat uit:
  1. Naam
  2. Template
  3. Schaalfactor
  4. Kleurruimte
  5. Controle profielen
  6. Jobopties (preset)
  7. Overige opties

Een nieuw document type aanmaken

Klik op 'Nieuw' om het volgende venster te openen:

Vul hier een naam in voor een nieuw Document Type en klik op 'Aanmaken'.

Het is belangrijk bij het geven van een naam dat er rekening wordt gehouden met de gebruikte tekens. De naam van de DocumentType wordt in een url doorgestuurd naar Controllboxx/Designer.
Toegestane tekens zijn:  - _ . + !  ( ).
Niet toegestaan tekens zijn: $ & + , / : ; = ? @  < > # % { } | \ ^ ~ [ ] `

Daarnaast moet de naam uniek zijn; er kunnen geen twee document types met dezelfde naam aangemaakt worden.

Indesign Template

Voor het maken van een pdf maken we gebruik van Indesign server. Als er speciale wensen zijn aan een publicatie dan is het mogelijk om zelf een template te maken.
We adviseren voor het maken van een nieuw template een duplicaat te maken van het default template. Hierin staan al alle lagen, kleuren, alinea en tekenstijlen die mogelijk nodig zijn voor een nieuw template; deze hoeven dan niet meer handmatig toegevoegd te worden.
Het default template kan gedownload worden uit de backoffice van Controlboxx/Designer.

Selecteer een Template die gebruikt moet worden bij het document type. Is deze nog niet aanwezig dan moet de template geüpload worden.

Dit template gebruikt een masker
Wanneer deze is aangevinkt wordt in de editor een masker gegenereerd en getoond.
Het masker moet wel aanwezig zijn in de edit laag van het InDesign template.

Voorbeeld van een masker van een beach vlag in de editor:

Een nieuwe InDesign template aanmaken of een bestaande vervangen

Om een nieuw InDesign template aan te maken of een bestaand template te vervangen, klik op 'Uploaden'. Het volgende venster wordt geopend:

Kies eerst of een bestaand template vervangen of een nieuwe template geüpload moet worden door één van de opties te selecteren.

Bestaand template vervangen
Selecteer 'Een bestaand sjabloon vervangen' aan. Selecteer vervolgens in het pull-down menu het template dat vervangen moet worden. Klik op 'Bladeren' om een template te selecteren waarmee het bestaande vervangen moet worden en klik op 'Uploaden'.

Nieuw template uploaden
Selecteer 'Een nieuw Indesign template uploaden'. Vul in stap 2 een zo duidelijk mogelijke naam in.
Klik op 'Bladeren' om een template te selecteren en vervolgens op 'Uploaden'.

Een InDesign template verwijderen

Selecteer eerst het documenttype waarvan het template verwijderd moet worden.
Ga naar het templates en controleer of het juiste template getoond wordt.
Verwijder deze door op de Verwijderen button te klikken.

De InDesign lagen bewerken

Het komt heel weinig voor dat de lagen aangepast moet worden voor de meeste documenttypes kan gebruik gemaakt worden van de standaard lagen.

Het is mogelijk om voor een InDesign template de lagen te bewerken. Selecteer hiervoor het betreffende template en klik 'Lagen bewerken'. De volgende lagen worden getoond:

Verticaal
Preview
Dit is de laag die gebruikt wordt voor het tonen van de preview. Deze laag wordt in bovenstaand geval in lage resolutie getoond na het genereren evenals de te downloaden PDF.
De preview wordt samengevoegd met de content laag.

Production
Deze laag wordt gebruikt voor de hoge resolutie PDF van het productie bestand waar bijvoorbeeld ook de bleed is meegenomen.
De production laag wordt samengevoegd met de content laag.

Content
Alle geüploade bestanden of teksten die in de Designer wordt geplaatst worden op deze laag geplaatst.

Edit
Deze laag is nodig voor het tonen van een masker in de editor (het eerste scherm dat de besteller ziet waar hij/zij het ontwerp kan maken).

Horizontaal
Hiermee geeft je aan waar het geüploade bestand voor gebruikt moet worden.
Default
Als er een bestand is geüpload moet deze in de editor, lage en hoge resolutie pdf gebruikt worden.

Lowres
Voor het genereren van een lage resolutie PDF.

Highres
Voor het genereren van een hoge resolutie PDF.

Editor
Hier kan bepaald worden welke lagen in de editor te zien zijn.

Referentie toevoegen
Hoewel het aantal aanwezige lagen meestal voldoende is voor de meest voorkomende documenttypes, is het mogelijk om een extra laag toe te voegen aan het Documenttype.
De naam van de laag moet wel één op één overeen komen met de laag uit het template; de naam van de laag is hoofdlettergevoelig.

De InDesign maskers verwijderen

Om het sjabloon maskers te verwijderen, selecteer deze en klik op 'Maskers verwijderen'. De maskers worden niet verwijderd van het InDesign template, maar alleen in de editor waar de besteller het ontwerp maakt.
Na het aanpassen van een masker in het InDesign template moet eerste de oude verwijderd worden voordat er een nieuwe gegenereerd kan worden.

Schaalfactor

Omdat InDesign niet met formaten kan werken groter dan 5 meter bestaat de schaalfactor. Voor het genereren van de pdf door InDesign voor artikelen groter dan 5 meter is het noodzakelijk dat de schaalfactor wordt gebruikt waarmee het ontwerp zogezegd verkleind wordt voor InDesign binnen die 5 meter. De schaalfactor rekent de maten om die getoond worden in de shop zodat voor de besteller het formaat wel goed wordt getoond.
Wordt er bijvoorbeeld gekozen voor '1/10 (cm)' dan houdt dat in dat bij een artikel van 10 bij 10 meter InDesign 1.000cm/10cm=100cm gebruikt, maar er in de editor een formaat van 1.000x1.000cm getoond wordt.
Template en het eind resultaat is dan ook 10000x10000 mm.
Schaalfactor past de maten van het document niet aan!

Kleurruimte

Er zijn zijn 4 verschillende kleurruimtes die gebruikt kunnen worden: Origineel, RGB, Zwart-Wit en CMYK.

Origineel
Deze laat de kleuren intact zoals ze geüpload zijn.

RGB
Deze past de kleuren aan naar RGB.

Zwart-Wit
Deze past de kleuren aan naar zwart-wit.

CMYK
Deze past de kleuren aan naar CMYK.

Deze kleuren worden alleen in de editor gebruikt en niet voor de pdf's.

Controle profiel

Bij het controle profiel kunnen XML bestanden geüpload en/of geselecteerd worden die ervoor zorgen dat de aangeleverde bestanden gecontroleerd worden op bepaalde criteria zoals bijvoorbeeld hoogte, breedte, bleed, dpi, enz.

Klantbestanden

Selecteer het profiel dat gebruikt moet worden voor het controleren van de publicatie.
In overleg worden er standaard profielen op de server geplaatst.

(Hoge resolutie-PDF)

Selecteer het profiel dat gebruikt moet worden voor het controleren van de dpi die in de gegenereerde pdf aanwezig is.

Klik hier voor meer informatie over de inhoud van het controle profiel.

Lage resolutie preset

Selecteer of upload hier de jobopties die gebruikt moeten worden voor het genereren van een lage resolutie pdf van het document type.

Hoge resolutie preset

Selecteer of upload hier de jobopties die gebruikt moeten worden voor het genereren van een hoge resolutie pdf van het document type.

Voorkant (masker/edit) preset

Selecteer of upload hier de jobopties die gebruikt moeten worden voor het genereren van een de Front-end (Edit) van het document type.

Overige opties

Bladerbare PDF tonen
Indien een publicatie meerdere pagina's bevat dan kunnen deze getoond worden als bladerbare PDF.

PDF op achtergrond genereren
Standaard wordt er eerst een PDF gegenereerd en op basis daarvan wordt een JPEG gemaakt voor de preview. Bij grote opdrachten zou het enige tijd kunnen duren voordat deze preview beschikbaar is. Daarom kan er voor een documenttype voor gekozen worden om de PDF in de achtergrond te genereren terwijl de preview direct wordt getoond.

Let op!
Deze functie (background generation) werkt niet bij een product met een masker; het masker zal niet getoond worden.

Bij error toch doorgaan met bestelling
Indien er bijvoorbeeld geen fonts aanwezig zijn in de PDF, dan kan de besteller normaal gesproken niet verder en zal er een ander bestand geüpload moeten worden. Wanneer deze optie aan staat, dan kan de bestelling, ondanks de error, toch afgemaakt worden. Dit kan echter leiden tot een onvoorspelbaar eindresultaat.

Repro modus
Is de repro modus aangevinkt, dan kan de gebruiker zijn/haar bestanden direct uploaden zonder deze te plaatsen. De editor wordt overgeslagen wanneer het meer dan 8 pagina's betreft en de pagina's worden als thumbnails getoond.
Zo hoeft de editor bij een PDF van bijvoorbeeld 120 pagina's geen 120 previews te maken. Bij opdrachten bestaande uit een grote hoeveelheid pagina's werkt dit dus heel snel.

Designer modus
In de Designer modus is het mogelijk om een publicatie te ontwerpen. Er zijn dan meer ontwerp mogelijkheden zoals:
  1. Teksten toevoegen
    1. Tekstkleur aanpassen
    2. Tekstgrootte aanpassen
    3. Lettertype aanpassen
  2. Meerdere afbeeldingen uploaden en plaatsen
  3. Achtergrondkleur van het canvas aanpassen

Dit document kan meerdere ontwerpen hebben
Het is mogelijk om meerdere (maximaal 8) ontwerpen te uploaden en elke ontwerp een eigen oplage mee te geven.

In het geval van multiple designs geven we standaard de resultaten weer op een extra pagina in de HR Pdf. Indien gewenst kan het resultaat als separaat xml-document worden opgeslagen in de output directory, je krijgt dan een zip betand terug met de pdf en de xml.

Document roteren bij upload met andere oriëntatie
Wanneer dit staat aangevinkt, dan wordt het canvas automatisch geroteerd wanneer een andere oriëntatie wordt gedetecteerd. Daarnaast heeft de gebruiker de mogelijkheid om het canvas zelf te roteren. Wanneer de gebruiker, bijvoorbeeld, een pagina opent met een liggend A4 canvas maar een staand A4 document upload, dan zal het canvas draaien zodat de A4 staand in het canvas wordt getoond. Het geüploade document zal geplaatst worden alsof het canvas al staand was.

Infopanel - vóór uploaden

Vul hier extra informatie in die in de shop getoond wordt aan de besteller.
Deze informatie wordt getoond voordat een besteller een afbeelding heeft geüpload.

In het geval van een shop waarin meerdere talen ondersteund worden kan er een vertaling gebruikt worden. Door hier een translation-key in te voeren binnen geblokte haakjes (bv. [Infopanel_voorUploaden]) kan er in de Translation pagina voor meerdere talen een vertaling ingevoerd worden.

Infopanel - na uploaden

Nadat een besteller een afbeelding heeft geüpload worden er meldingen gegeven over de afbeelding.
Het is mogelijk om hier nog extra informatie of instructies aan toe te voegen.

In het geval van een shop waarin meerdere talen ondersteund worden kan er een vertaling gebruikt worden. Door hier een translation-key in te voeren binnen geblokte haakjes (bv. [Infopanel_voorUploaden]) kan er in de Translation pagina voor meerdere talen een vertaling ingevoerd worden.

Een document type aanpassen

Het is ook mogelijk om een bestaande document type aan te passen. Selecteer uit het pull-down menu het Document Type dat aangepast moet worden. Vervolgens worden de selecties voor dat document type getoond en kunnen deze aangepast worden. Klik na het aanpassen van selecties op één van de 'Wijzigingen opslaan' knoppen.

Een document type verwijderen

Ook is het mogelijk om een document type te verwijderen. Selecteer uit het pull-down menu het Document Type dat verwijderd moet worden en klik op 'Verwijderen'. Het document type wordt verwijderd en de eerste in het pull-down menu is weer geselecteerd.

Maten en afloop in de backoffice

De maten van het document kunnen op verschillende manieren meegestuurd worden.
Bij een externe shop in de url.
Bij een ISI shop in de metadata bij staffel en opties van het product.
Het is ook mogelijk om de afloop en maten bij het documenttype mee te sturen.